FILMKRITIKA: STAR TREK - INTO DARKNESS
2013. május 26. írta: Molnár Gergő

FILMKRITIKA: STAR TREK - INTO DARKNESS

Életem első Star Trek filmje egyben az utolsó is. Sokan írták, hogy nem kell az előzményeket ismerni ahhoz, hogy a filmet élvezni és érteni tudja az ember. Nem is volt gondom a film megértésével.

Nekem inkább a borzalmasan erőltetett hollywoodi filmsablonokkal voltak problémáim, amiről naivan azt hittem, hogy most már kezdenek leszokni Amerikában. De nem, mégsem. Az ilyen nagy produkcióknál úgy látszik, nem lehet mást, csak a jól bevált receptet erőltetni.

Ez a film annyira klisés és sablonos, hogy azt nem lehet szavakkal leírni. A történet két mondatban összefoglalható (ugyan van benne egy kisebb csavar, de ez számomra nem menti meg a filmet), a karakterek pedig érdektelenek és „tipikusak”. Úgy értem, megvan a tipikus jófejcsávó-szőke-készemű-amerikai főhős, aki nőcsábász, macsó, de közben érzelmes, vicces stb. stb., a faarcú, hideg-tekintetű társa, akiről később kiderül, hogy vannak érzelmei (Húha!), a szőke nő, akinek annyi a szerepe, hogy bikiniben láthassuk (Ezt is miért kell még mindig? Ennyi a női karakter szerepe Hollywoodban?). De természetesen a politikai korrektség jegyében, a film felsorakoztat különböző nemzetiségű/bőrszínű szereplőket is, persze egy dimenziós jelemmel: oroszt, japánt (persze a színész koreai…), feketét. Van gonosz kormány-hatalom, aki el akarja pusztítani az ártatlanokat, és csúnya-pszichopata terrorista, aki szintén, de mégse. Ez is unalmas már. A film vége pedig megint túlzottan nyálas és giccses.

Az egyetlen értékelhető pont a Star Trek – Sötétségben c. filmben Benedict Cumberbatch alakítása, akinél ugyan láttam már őrültebb, sötétebb főgonoszt, de az biztos, hogy ez a színész már csak a jéghideg tekintetével is képes lenne ölni. Bár kevésszer van jelen a vásznon és játéka is viszonylag egysíkú, mégis hiteles és jó alakítást nyújt.

De! Ami a leginkább bosszantó az az, hogy milyen nagyra értékelik ezt a borzasztóan közepes és egysíkú filmet. Például rajta van az IMDB TOP250 filmes listáján, vagyis egy lajstromban van – ha már sci-finél vagyunk – Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiájával. Ez pedig sértés a jó ízlésre nézve.

Meg vagyok döbbenve, hogy mostanában olyan középszerű, egyszerű történettel és egydimenziós karakterekkel rendelkező blockbusterek kapnak nagyon magas értékelést, mint például a Bosszúállók, a The Expendables, az új Batman filmek, a Vasember, vagy most ez a Star Trek film. Azt megértem, hogy ezek a filmek népszerűek és hogy nagyon hájpolják őket, de mitől kerülnek ezek fel TOP10-es, 100-as stb. listára? Ez mind egyszerű akciófilm, semmi több.

ÉRTÉKELÉS

Történet: 40%

Karakterek: 45%

Látvány: 85%

Zene: 60%

ÖSSZESEN: 50%

A bejegyzés trackback címe:

https://molnargergoadam.blog.hu/api/trackback/id/tr805318805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása