FILMKRITIKA: FARKASGYERMEKEK (おおかみこどもの雨と雪)
2012. november 24. írta: Molnár Gergő

FILMKRITIKA: FARKASGYERMEKEK (おおかみこどもの雨と雪)

HOSZODA MAMORU

A japán animációs filmrendező, Hoszoda Mamoru filmjeiben elképesztő atmoszférát képes teremteni. Animációs filmjei(!) mély emberi érzéseket mutatnak be, s szívhez szóló történeteinek és karaktereinek csodálatos és sajátos világában pedig élvezet elmerülni.

Különösen a 2009-es Nyári Háborúk (Summer Wars) c. filmje után kedveltem meg a direktor úr stílusát, témáit és történetvezetését. A Nyári Háborúkban a japán többgenerációs nagy család, a vidék-város ellentét, illetve a technológia-hagyományos kultúra szembeállítása voltak a fő motívumok. A film olyan társadalmi-emberi témákat emelt ki, mint az ifjúkori szerelem, összetartozás, család vagy a virtuális világba menekülés problémája.

FARKASGYERMEKEK

Jelenlegi 2012-ben készült animéje, ami Magyarországon az Anilogue animációs filmfesztiválon debütált, a Farkasgyermekek (Okami kodomo no ame to juki).

A történet röviden: Hana megismerkedik egy egyetemista fiúval, akiről kiderül, hogy valójában egy farkas(ember). Egymásba szeretnek, s gyermekeik születnek: egy kislány, Juki (japánul: hó; hóeséskor született) és egy kisfiú, Ame (japánul: eső; esőzéskor született). Az apa azonban váratlanul meghal, Hana pedig úgy dönt elköltözik vidékre farkas-gyermekeivel, mivel ott talán nagyobb biztonságban tudhatja őket. Távol az emberektől, távol a város zajától…

CSALÁD-TÖRTÉNET

A film többféle motívumot tartalmaz. Egyfelől egy szép családtörténet, mely két ember megismerkedésétől, a gyermekeit egyedül nevelő anya megpróbáltatásain át, egészen a két csemete felnőtté válásáig és annak viszontagságáig sok mindent felölel. Realisztikusan ábrázolja a fiatal anya nehéz helyzetét, akinek egyedül kell helyt állnia, dolgoznia (vidéken a földeken!), s nevelnie két kisgyerekét, akik mint tudjuk, valójában félig farkasok. De Hoszoda remek érzékkel és humorral oldja meg a kis család mindennapi gondjait és a gyereknevelés nehézségeit a filmben.

A másik oldalon ott van ugye Juki és Ame, akik sokszor nehezen tudják eldönteni, hogy akkor ők most emberekként vagy farkasokként viselkedjenek-e. Az iskolába való beilleszkedés során ez természetesen elég nagy hangsúlyt kap. Ahogy kezdenek kamaszodni, úgy bonyolódik életük is: a két testvér összecsapása is egy jelenetben azt szimbolizálja, hogy farkasok vagy emberek akarnak-e inkább lenni. Míg Juki az emberek közé / a társadalomba szeretne beilleszkedni, Ame inkább a vadonba / a természetbe vágyik, s farkasként szeretne tovább élni. (Vagyis a film felkínál egyfajta választási lehetőséget: Ki melyik út mellett dönt?) A film értelmezhető tehát a két testvér felnövésének, a szülőtől való elszakadásának, saját világuk megtalálásának, illetve a szülő-gyermek (anya-gyermek) kapcsolatának történeteként is.

A VIDÉK(I ÉLET) SZÉPSÉGE

Szintén jelentős a mű cselekménye szempontjából, az anya és a gyermekek vidékre költözése. Hana, Ame és Juki távol a világ zajától, egy vidéki kis házban az erdő szélén telepednek le, ahol tulajdonképpen a természettel harmóniában élhetnek. Önellátó gazdálkodásba kezdenek, maguk termelik meg a növényeket, amiket esznek. Az animében még a hagyományos cserekereskedelem is megjelenik (vagyis például krumpliért cserébe tojást adnak egymásnak a falusiak).

Hoszoda nem titkoltan a vidéki életet és annak szépségét propagálja filmjében. Ráadásul, nem lehet nem észrevenni a direktor úr természet-szeretetét, ami az állatok és a vidéki környezet vizuális ábrázolásában igazán szembetűnő. (Jellemző természeti képek: a hold, a víz, a növények, a különböző napszakok, természeti jelenségek, eső, hó, farkasok, erdők, madarak és még sorolhatnám)

A film egyik legnagyobb erénye (legalábbis számomra), hogy teljesen áthatja az úgynevezett 'nacukasí' érzése. (Ez egy japán kifejezés/érzés, és szó szerint nem igazán fordítható le magyarra. Nagyjából olyasmit jelent, hogy nosztalgikus, kedves, melankólikus, kívánatos, vágyott, hiányzó, elveszett valami. Nem is tárgy, hanem inkább érzés. Nehéz szavakkal körülírni, ezt átélni kell.)

Mindenkinek csak szívből ajánlani tudom ezt a szép filmet. Igazán szívhez szóló és érzelmekkel teli történetet és karaktereket láthatnak azok, akik megnézik.

ÉRTÉKELÉS:

TÖRTÉNET: 80%

LÁTVÁNY: 95%

KARAKTEREK: 80%

ZENE: 70%

ATMOSZFÉRA: 100%

 

ÖSSZESEN: 90%

A bejegyzés trackback címe:

https://molnargergoadam.blog.hu/api/trackback/id/tr144922589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása