KEDVENC KÖNYVEK
2012. október 20. írta: Molnár Gergő

KEDVENC KÖNYVEK

1) Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Bármiféle körítés és szerénység nélkül állítom, hogy Bulgakov ezen műve szerintem a világirodalom egyik (ha nem a ) legnagyobb alkotása. Egy remekmű, mely, miközben utal nagy elődeire (pl.:Faust) egyszerre szól magáról az örök szerelemről (Mester és Margarita), a keresztény vallásról, a hitről, Jézusról (Jézus és Pilátus-szál), a természettfelettiről és annak „pozitív” megítéléséről (A Sátán és kompániája Moszkvában, akik megbüntetik a rosszakat ; vámpírok stb.) és a korabeli orosz viszonyokról, társadalomról. A cselekmény egyszerre három szálon fut, mind a három lenyűgöző és mély gondolatokat ébreszt az olvasóban. A történet izgalmas, a karakterek eredetiek és utánozhatatlanok. Élvezet olvasni e művet.

Készültek filmek és egy orosz sorozat is a műböl, de véleményem szerint egyik se tudta megütni igazán a könyv szintjét.

2) Alexandre Dumas: Monte Cristo Grófja

A Monte Cristo Grófja egy rendkívül tökéletesen és precízen felépített bosszútörténet, mely nemcsak magának a bosszállásnak a folyamatát írja le, hanem felveti a bosszú jogosságának, mértékének és következményeinek a kérdését is. Emellet izgalmas és kiváló karakterekkel operáló kalandtörténetről van szó. Személyes kedvencem.

Készültek feldolgozások a Monte Cristo Grófjából is, amelyek közül talán egy japán anime sorozat lett a legjobb (Gankutsuou).

3) George Orwell: 1984

Orwell szinte tökéletesen vázolja fel a (kommunista) diktatúrák szerkezetét, a mögöttük megbújó ideológiákat. Kíválóan ábrázolja az abszolút zsarnokságot, a zsarnokokat és a velük szemben álló elnyomottakat. Orwell művében az az igazán ijesztő (és egyben erőteljes hatású), hogy ebben a disztópiában (negatív utópia) az embereket a hatalom, nemcsak fizikailag, törvényekkel ptóbálja korlátozni, elnyomni, hanem az „alattvalók” elméjét, gondolatait és érzelmeit is az uralma alá akarja vonni (ld.: Gondolatrendőrség, Újbeszél nyelv, brutális kínzások stb.)

Szintén készült film ebből a műböl is, John Hurt főszereplésével.

4) Madách Imre: Az ember tragédiája

Az ember tragédiája szintén univerzális mű. A (nyugati világ) emberiségének története ez, mely történelmi korokon, ideologiákon ível át. Ádámmal és Évával együtt az olvasó is végigjárhatja a nyugati civilizáció történelmét és eszméit. Minden korban egy új eszme jelenik meg, melyet felcserél a rákövetkező, eközben az első emberpár megpróbál rájönni: Miért is léteznek, miért is küzdenek ők? Miért lettek megtermetve? Útjukon Lucifer „segíti” őket.

Újabban Jankovics Marcell készített rajzfilmet belőle, mely rendkívül jól visszaadja a történelmi színeket (főleg képzőművészeti szempontból).

5) Stephen King: Ragyogás

Stephen King Ragyogása különös borzongást váltott ki bennem, mikor olvastam. Félelmetes és nyugtalanító. King mély karakterábrázolása rendkívül hatásos és részletes. A Panoráma Szálloda ijesztő történetét is kiválóan írta le.

Stanley Kubrick adaptálta először az író leghíresebb alkotását 1980-ban. Noha Kubrick adaptációja jelentősen eltér az eredeti sztoritól, szerintem mégis remekmű lett. Elég csak Jack Nicholson félelmetes alakítására gondolni.

6) Stephen King: Bilincsben

King másik legjobban sikerült műve, amit olvastam. A Bilincsben c. könyvében egy nő ágyhoz bilincselve tölt el egyedül három-négy napot étlen-szomjan, egy tóaparti házban, miközben lassan megőrül és hallucinációk kezdik el gyötörni. Megbomlott elméjét hirtelen megrohamozzák elfojtott gyeremkkori emlékei, ráadásul kiderül, hogy mégsincs egyedül a házban. Éjszakánként egy ijesztő rémalak látogatja meg, akiről nagy sokáig nem derül ki hogy kicsoda valójában. A Bilincsben c. műben nincsenek szörnyek, kísértetek, minden a föszereplő elméjében játszódik le, így kapunk egy pszichológiai horrorsztorit.

7) Stephen King: Tortúra

A Tortúrában egy őrült ápolónő megtalálja rajongásig szeretett bálványát, az író Paul Sheldon-t, aki autóbalesetet szenvedett. Hazaviszi, ápolgatja, majd egy új regény megírására kényszeríti, miközben válogatott kínzásoknak, lelki terrornak teszi ki az írót. King ismét remekül festi le az ápolónő elméjének elborulását.

A filmváltozatban Kathy Bates Oscar -díjat kapott Annie Wilkes megformálásért. És valóban félelmetes alakítása Jack Nicholson Ragyogásbeli alaításával vetekszik.

8) John Ajvide Lindqvist: Hívj be

A Hívj be egy különleges vámpír történet, mely rendkívül különbözik a mostanában divatos trendektől (ld.: Alkonyat-sorozat). Két gyerek szerelméről szól, akik közül a lány vámpír. Ebben a könyvben nem pozitív, „menő” érzés vámpírnak lenni, a lány a létfenntartás miatt öl embereket, segítőtársa pedig úgyszintén, a lány életben maradása érdekében. A műböl többek között megtudhatjuk, hogy miért lett vámpír a lányból(?). Emellett a a Hívj be olyan komoly (talán nem a tinédszer közönségnek szóló) témákkal is foglalkozik, mint a másság vagy a pedofília. A kirekesztettség, magány uralja leginkább a történetet.

A svéd Tomas Alfredson készített a könyvből egy szép filmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://molnargergoadam.blog.hu/api/trackback/id/tr394859871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása