KRITIKA: ÉJSÖTÉT ÁRNYÉK – TIM BURTON MÉLYPONTON
2012. május 19. írta: Molnár Gergő

KRITIKA: ÉJSÖTÉT ÁRNYÉK – TIM BURTON MÉLYPONTON

Nemrég néztem meg a Dark Shadows (magyarul Éjsötét Árnyék) c. Tim Burton által rendezett filmet. Nem vártam így se túl sokat a filmtől, de azért azt el kell, hogy mondjam, egy Tim Burton készítette filmtől azért többet vártam volna.

De először az egyetlen pozitív ponttal kezdeném: Természetesen a látványvilágot illetően maximális elismerésem a rendező úrnak és az alkotóknak. A gótikus stílus (a kastélyban) és a 70-es évekbeli retro megjelenítése (a kinti világban) kellőképpen látványos. A díszletek, a kosztümök szépen kidolgozottak és jól mutatnak a filmben. Azonban ennyi, ami a pozitív dolgokat illeti.

De lássuk miért is egy nagyon halovány (már-már rossz, de ezt így egyértelműen nem mondanám) ez a film.

 

1)      Sztori. Ami nincs. Vagyis van valamennyi, de az éppenséggel leköthet egy kis gyereket (már ami összetettségét illeti), egyébként is végtelen egyszerű és agyonjáratott téma a vámpír tematika, meg az elátkozott hősök-vonal. A film sok helyen unalomba fullad.

2)      Dialógusok. Fájóan érdektelenek néhol és tényleg semmiről nem szólnak, nem is igazán tudunk meg semmit belőlük a szereplőkről.

3)      Logikátlan történetvezetés. Csupán végig rohan a forgatókönyv a filmen, és nem igazán fejti ki a szálakat. A film végén is csak döbbenten állunk/ülünk, hogy például hogy lett a kislányból vérfarkas??? (amit persze elmond a főgonosz boszorkány, de mellesleg csak úgy odavágja, hogy ő ezt meg ezt tette vele, de mi értelme a filmnek, ha nem mutatják a lényeges mozzanatokat?). Ráadásul megemlít egy bonyodalmat (miért halt meg a kisfiú anyja, meghalt-e egyáltalán) és még véletlenül sem ad rá semmilyen választ. Akkor minek foglalkozik vele a film egy percnyit is?

4)      Karakterek kibontása. Ami nem történt meg. Mulatságos azt látni, hogy a tulajdonképpeni két főszereplő (Depp és Green) mellet ott van még egy rakás mellék karakter, akik szinte teljesen nélkülözve vannak: a doktornő (Dr. Julia Hoffman), a kisfiú apja, az új nevelőnő (Victoria), vagy a tinédzser lány teljesen háttérbe szorulnak, az égvilágon semmi szerepük nincs a filmben. Még a család kertésze is többet van a vásznon, mint a többiek. Ráadásul egyikkel se igazán lehet azonosulni vagy együttérezni.

5)      Depp és a szörnyeteg szerepek. Ami Johnny Depp alakítását illeti. Szerintem nem volt kiemelkedő de teljesen korrekt volt. Hozta a szokásos ilyen szerepeknél alkalmazott formáját. Más kérdés, hogy mikor fogjuk megunni az efféle karaktereket eljátszó színész urat. (Személyes megjegyzésem, hogy az Eva Green által megformált boszorkány alakítása egy kicsit erősebb volt most.)

 

Szóval a lényeg, hogy főleg a fentebb felsorolt dolgokon dől el egy film sorsa, hogy nézhető lesz-e. Tehát ez most nem sikerült…

ÉRTÉKELÉS:

Történet: 30%

Karakterek: 20%

Látvány: 85%

Zene: 75%

Összesen: 55%

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnargergoadam.blog.hu/api/trackback/id/tr754525895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása