FILMKRITIKA – A HOBBIT – VÁRATLAN UTAZÁS
2012. december 19. írta: Molnár Gergő

FILMKRITIKA – A HOBBIT – VÁRATLAN UTAZÁS

Négy nagysikerű (mit nagysikerű…elképesztően óriási-megaszuper-hatalmas rajongás övezte) folytatásos produkció van jelenleg a filmiparban: A Gyűrűk Ura és tartozékai, Star Wars, Harry Potter és az Alkonyat széria. A Star Wars-ot mostanában adta el George Lucas a Disney-nek és már egy újabb trilógiát(!) terveznek belőle (plusz állítólag Darth Vader is kap egyet), a Harry Potter és az Alkonyat jelenleg „befejeződött”, de nincs az az isten, hogy ne folytassák ezeket valamilyen módon esetleg egy előzmény formájában, hiszen az alkotók és stúdióik hülyére keresték magukat velük.

És akkor el is érkeztünk az idei év legjobban várt filmjéhez, Tolkien regényének legújabb adaptációjához, A Hobbit-hoz, melyet ismét Peter Jackson rendezett. (Én amúgy kíváncsi lettem volna arra, hogy Guillermo del Toro, aki eredetileg rendezte volna a filmet, mit tett volna le az asztalra.)

Meglátásom szerint A Hobbit egy újabb Gyűrűk Ura film, bármi legyen is a címe. Hasonló a sztori, ugyanaz a csodálatos látvány, a tájak. Itt vannak a visszatérő karakterek: Gandalf, Elrond, Galadriel stb., Frodó helyett most kapunk egy Bilbót (Martin Freeman remek alakításában), a gyűrű szövetsége helyett itt vannak nekünk a törpök, Aragornt pedig Thorin, a törpök vezére „helyettesíti”. Láthatjuk az orkokat, s természetesen a jó öreg Gollam is színre lép. Még pár jelenet is ismerős lehet a Gyűrűk Ura Trilógiából (pl.: Bilbó ujjára esik a gyűrű, ahogy Frodónak is; Gandalf akciói és szavajárása: „Fussatok bolondok!” stb.) Nem beszélve a zenéről, amit megint Howard Shore komponált. Azonban én ezt nem tekintem a film hibájának, ahogy sok filmkritikus, mivel pont ezt szerettük meg a Gyűrűk Urában, s aki csak egy kicsit is ismeri Hollywood-ot, azt tudja, hogy mennyire ragaszkodnak a bevált recepthez, szóval ne várjunk már tőlük valami avantgárd kísérletezést. Pláne ne egy borzasztó sok pénzből készült, agyonrajongott szuperprodukció esetében. Azt pedig szintén ne higgyük el Peter Jacksonnak, hogy nem a profit miatt csinál megint három filmet.

Mindenesetre én nagyon jól szórakoztam A Hobbit-on, izgalmas volt és látványos, jók voltak a dalbetétek, s Martin Freeman játéka is tetszett. Várom a folytatást!

ÉRTÉKELÉS:

Történet: 70%

Karakterek: 70%

Látvány:100%

Zene: 95%

Összesen: 80%

A bejegyzés trackback címe:

https://molnargergoadam.blog.hu/api/trackback/id/tr804973991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása