FILM KRITIKA: A HOLLÓ
2012. május 25. írta: Molnár Gergő

FILM KRITIKA: A HOLLÓ

John Cusack megint egy író bőrébe bújik legújabb filmjében. Nemrég szintén egy alkoholista, labilis személyiségű írót játszott el (aki ugyan nem volt valós személy) 1408 című filmjében. De most nem akárkit alakít: A XIX. század zseniális amerikai rémtörténet és krimi íróját, Edgar Allen Poe-t!

A film történetének középpontjában egy sorozatgyilkos áll, akit Poe alkotásai ihlettek meg arra, hogy elkövesse a gyilkosságokat, pontosan olyan brutális módszerekkel, ahogy azt a nagy író leírta novelláiban. Először persze Poe-ra fogják a gyilkosságokat, majd miután tisztázódik ártatlansága, a rendőrség felkéri őt, mint szakértőt, hogy segítsen elkapni a gyilkost.

Bár sok negatív kritikát kapott a film, véleményem szerint nem annyira rossz, mint azt egyesek írták. Ugyan nem a legjobb, legötletesebb film, amit valaha láttam, mégis az elejétől a végéig izgalmas tud maradni. Tehát meg van a kellő feszültség. A vége nem különösebben meglepő, már ami a gyilkos kilétét illeti. Én csupán a film befejezésébe (a legvégső jelenetbe) tudnék belekötni (amit szerintem csinálhattak volna misztikusabbra…). Összességében azt mondhatom: egy teljesen korrekt film született, mely se nem kiemelkedő, se nem unalmas. Cusack pedig hozza a formáját, nem ad semmi extrát Poe karakteréhez, de nem is ripacskodik (minta ahogy azt pár kritika írja).

A filmben „megelevenednek” Poe egyes novellái is. Ezek például A kút és az inga, A Morgue utcai kettős gyilkosság, A vörös halál álarca. Más novellái csak említés szintjén hangzanak el: Az áruló szív, Egy hordó amontilladó, Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban, A Maelström poklában. Nem is beszélve a címről, A holló-ról, mely az író 1845-ben írt versének a címe is egyben.

Külön említést érdemel az, hogy a filmet részben Magyarországon forgatták, ezt bizonyítják a filmben feltűnő 1800-as évekbeli (magyar) utcák, épületek stb. A stáblista is tele van magyar nevekkel a film végén.

ÉRTÉKELÉS:

Történet: 75%

Látvány: 80%

Karakterek: 75%

Zene: 70%

Összesen: 75%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnargergoadam.blog.hu/api/trackback/id/tr974546006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása